patrimoniu pentru copii
Arhitectura tradițională - garduri și porți PDF Imprimare Email
Autor Ana Bârcă   
Miercuri, 29 Noiembrie 2017 23:33

 

arhitectura traditionala

Gospodăriile din satele submontane (din zonele cu dealuri), ca și cele din podiș, câmpie erau împrejmuite cu garduri pe 3-4 laturi. Numai grupurile de gospodării risipite, din satele mici numite „crânguri”, situate la altitudine, nu aveau împrejmuiri.


Gardul a fost construit din materiale foarte diferite, aspectul său fiind influențat de resursele locale, cât și de statutul social al proprietarului.

 
Satul tradițional – numele PDF Imprimare Email
Autor Ana Bârcă   
Miercuri, 29 Noiembrie 2017 23:21

 

satul traditional_-_numeleNumele satului indică faptul dacă în sat au locuit oameni liberi, care aveau terenuri proprii, părți de pădure și pășuni montane. Atunci denumirea satului reprezintă numele familiei întemeietoare, a diferitelor nume vechi apărute în limbă, sau cuvinte ce descriu felul reliefului, forme vegetale sau animale întâlnite în zonă.

Denumiri foarte diferite și expresive ca Întregalde, Colțu Pietrii, Făget, Izvoarele, Valea Nucarilor, Valea Largă, Valea Rea, Joseni, Băbeni, Pietroasele, Stejaru, Gura Râului, Lupăiești, Voivodeni, Breb, Sălciua, Ieud, fac cunoscute pe scurt, locuri străbătute de ape, locuri însemnate de câte un neam de oameni sau locuri înveșmântate în legende.

 
Satul tradițional – hotarul PDF Imprimare Email
Autor Ana Bârcă   
Miercuri, 29 Noiembrie 2017 23:09

 

satul traditional_-_hotarulSatele nu treceau dintr-unul într-altul, fără să-ți dai seama. De obicei, între sate se lăsau locuri virane (goale), fără case sau grădini, culturi.

În anumite zone ale Transilvaniei se întâlneau cruci foarte înalte care erau folosite pentru a marca hotarele satelor, adică despărțirea lor, dar și terenurile agricole sau de pășunat pentru vitele mari. Acestea, împodobite cu simboluri religioase, precum Răstignirea lui Iisus și obiectele folosite în acel moment de suferință (sacrificiu), purtau numele de „rugi”.

 
Arhitectura traditională - Casa din sat PDF Imprimare Email
Autor Ana Bârcă   
Miercuri, 29 Noiembrie 2017 23:01

arhitectura traditionala_-_casa_din_sat

Dincolo de ușa casei pe care o închidem în urma noastră, ajungem într-un spațiu comun, folosit de toți locuitorii și trecători ocazionali. Același lucru se întâmplă și la sat, doar că acolo, limitele sunt puțin diferite, mai întinse decât cele din aglomeratul oraș.


Forma satului corespunde reliefului în care acesta s-a format și a evoluat. Satele compacte, cu gospodării unele lângă altele, se întâlnesc de-a lungul văilor râurilor mari și în câmpiile largi, cele răsfirate, pe colinele de sub munte, iar cele risipite în zonele montane.

 
Arhitectura de pământ – Casa de șes PDF Imprimare Email
Autor Ana Bârcă   
Miercuri, 29 Noiembrie 2017 22:33

 

arhitectura de_pamant_-_casa_de_ses

Cu câteva sute de ani în urmă, călători din alte țări, vin cu diferite prilejuri în Țările Române. Citind descrierile lor, aflăm despre existenţa importantă a pădurilor de foioase și a caselor din lemn în satele de șes (câmpie) din Banat, Oltenia, Muntenia, Moldova.


Chiar şi în Dobrogea, unde câmpia este cât vezi cu ochii, unde fluviul Dunărea, cu brațele locuite ale Deltei, se întâlnește cu Marea Neagră, existau păduri de stejar, ulm, salcâm, vişin sălbatic sau păr pădureţ, păduri ce au furnizat lemn pentru o parte din construcțiile țărănești.

 
<< Început < Anterior 1 2 3 Următor > Sfârşit >>

Pagna 1 din 3

Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com