Impresii de călătorie
Patrimoniu construit, germanitate și identitate locală în Transilvania-Banat PDF Imprimare Email
Autor Andreea Zamfira   
Marţi, 25 Octombrie 2016 10:37

Biertan Sibiu_20130623_9577_323Regiunea Transilvania-Banat este reprezentată discursiv ca „leagăn istoric” atât de locuitorii români cât și de etnicii germani (sași, șvabi, landleri etc.). Aici, bisericile fortificate dar chiar și casele obișnuite având arhitectură germanică – unele dintre acestea părăsite, în ruină, altele restaurate în ultimii ani, pentru a fi re-utilizate / re-locuite ori redate circuitului turistic-muzeal –, joacă un dublu rol în procesul de construcție a identităților locale.Pe de o parte, ele stau mărturie vie a prezenței de secole a germanilor în aceste locuri și servesc drept simboluri cultural-istorice ale comunității atestate pentru prima oară în 1224. Pe de altă parte, odată cu trecerea timpului, ele au ajuns să fie investite cu semnificații identitare de către ceilalți localnici, români dar nu numai români, iar acest lucru, aparent curios, se produce ca o consecință a nevoii de apropriere simbolico-afectivă a spațiului locuit, natal sau nu neapărat.

 
Schitul Jgheaburi PDF Imprimare Email
Autor Anca Dina   
Joi, 28 Iulie 2011 16:48

01_OCB6811Schitul Jgheaburi este recomandat spre vizitare mai ales celor cărora le place să îmbine o călătorie pe drumuri retrase de munte cu turismul cultural. Schitul, de mici dimensiuni, a fost construit într-un peisaj de un pitoresc aparte. Drumul până la monument este dificil, dar nu imposibil de parcurs mai ales dacă eşti dispus sa faci şi câţiva paşi pe jos.

Am pornit spre Schitul Jgheaburi din comuna Pauşeşti Măglaşi, când un indicator[1] ne-a aratăt că în partea stângă, la numai 9 km se găseşte monumentul. Cum cei 9 km ni s-au părut o nimica toată faţa de distanţele pe care le străbătusem în acele zile, ne-am gândit că un mic popas nu ne strică.

 
Cetatea Sucidava - Mărturie a civilizaţiei romane pe malul Dunării PDF Imprimare Email
Autor Magdalena Drobota   
Vineri, 08 Iulie 2011 09:59

 

01_basilica_mCelei - o aşezare mai nou transformată în cartier al oraşului Corabia din apropiere de Caracal, un loc care te transpune treptat din prezent prin construcţiile recente, în anii revoluţiei paşoptiste a căror mărturii le găseşti la tot pasul, şi în final, ajungi să vezi ce însemna o aşezare la Dunăre acum sute şi mii de ani.

Obiectele ceramice descoperite aici, catalogate a face parte din cultura Vădastra II, sunt mărturii vii ale existenţei localităţii în neolitic. Epoca bronzului este bine aspectată astfel încât a generat Grupul Cultural Celei care a stat la baza complexului cultural Coţofeni. Unicat în Europa, din această perioadă, se păstrează o ţesătură datată în perioada eneolitică ce are o vechime de peste patru mii de ani.

 

 
Un miop prin Romania - biserici fortificate din Transilvania PDF Imprimare Email
Autor Ovidiu Bastea   
Marţi, 28 Iunie 2011 22:02

 

05_OCB1436-StejarisDacă ajungi in sudul Ardealului orice direcţie alegi - găseşti ceva: un Sibiu, un Mediaş, o Sighişoara şi câte altele. Dar eu am o listă din care aleg: câteva din cele 106 aşezări cu biserici fortificate din zonă. O listă lungă şi zău dacă nu o s-o termin, şi-apoi o s-o iau de la capăt, cu toate drumurile dărăpănate şi cu toate indicatoarele lipsă şi cu toate localităţile care nu există pe gps.

Dar merită, merită să te urci in turla de la Cârta şi să-ţi imaginezi cum călugării cistercieni se plimbau pe la o mie două sute prin curtea în care astăzi stau localnici răpuşi de războaiele grozave şi moderne. Iar daca preotul evanghelic e prin preajma îţi poate deschide şi biserica, şi daca mai are în vizită câteva din rudele din Germania, ai putea să asculţi şi-un cântec de orgă silabisit de unul din nepoţeii de peste hotare.

 
Monumente - Impresii de călătorie PDF Imprimare Email
Autor Echipa ACS   
Marţi, 28 Iunie 2011 11:28
poieni_exterior

Vara este un anotimp al concediilor sau al weekend-urilor dedicate călătoriilor.

Şi dacă tot suntem în acest anotimp, de ce să nu ne oprim în drumurile noastre şi la monumente? Puţin trurism cultural nu strică nimănui.

 

Câteva sugestii sau impresii de călătorie din partea noastră poate vă vor încuraja în acest sens. Şi pentru că fiecare monument are propria poveste, scrisă de-a lungul timpului de  oameni, am vrea să vă arătăm puţin cum le-am găsit noi în timpul călătoriilor.

 

 


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com