Naşterea Domnului PDF Imprimare Email
Autor Horia Mitrofan   
Miercuri, 21 Decembrie 2011 23:11

Icoană de praznic, judeţul Hunedoara. Ioan Cuc din Valea Lupşii, 1861. Foto Horia MitrofanLa mulţi pictori valahi din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, reprezentările „Naşterii Domnului” se disting printr-o afinitate – destul de dificil de explicat - cu imagini candide care, la sfârşitul Evului Mediu, erau promovate în arta gotică (drept termen de comparaţie în acest sens poate fi invocat, de exemplu, altarul poliptic pictat pe la jumătatea secolului al XV-lea şi aflat în biserica evanghelică din Mălâncrav, jud. Sibiu).

Numeroase icoane de praznic, provenind de regulă din biserici de lemn situate atât din zonele subcarpatice ale Olteniei şi Munteniei, cât şi din sudul Transilvaniei, ilustrează afirmaţia: expresiile de pe chipurile personajelor sunt destinse, ba uneori se schiţează chiar şi zâmbete încântate - aşa  cum este de aşteptat să se întâmple în preajma unui nou-născut! În plus, imaginile păstorilor sunt adesea folosite de zugrav drept ocazie pentru a se abate de la caracterul convenţional al veşmintelor indicate în erminii, şi a reprezenta tunsori, straie sau accesorii (baltag, tulnic) din contemporaneitate.

 

Într-o mult mai mică măsură, procesul pare să se fi extins şi asupra unor picturi murale (de exemplu biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Ocnele Mari, jud. Vâlcea); de regulă însă, în asemenea ansambluri s-a menţinut o respectare mai riguroasă a tradiţionalului hieratism bizantin.


 
Google bookmarkDel.icio.usTwitterFacebook
Author of this article: Horia Mitrofan

Alte articole publicate de acest autor


Editura ACS

Muzeul Ascuns

Arbore 14 mic pt site

patrimoniu pentru copii

Arbore 14 mic pt site

Login FormSubscribe Here

pentru a primi stirile paginarestaurarii.ro scrieti aici adresa voastra de email

Autori

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomlaVision.Com